swislar

Swislarije – moja razmišljanja in zapisi…..

« | | »

Antična modrost in slovenske volitve 2008

25.09.2008

Pred volitvami s(m)o bili vsi, tako politiki kakor volivci mnenja, da je predvolilna kampanja najbolj umazana doslej.

Napovedi aktualne oblasti so bile; Zmagali bomo z veliko večino! To je bilo izrečeno močno, suvereno, povsem prepričano, povsem v smislu pričakovane zmage. Opozicija je želela spremembe in nam jih obetala.

Šok in razočaranje ob razglasitvi neuradnih rezultatov, ter previdno navdušenje na drugi strani je rezultiralo v nadaljnji polarizaciji Slovenije. Želje po končnem očiščenju in odstranitvi umazanega dela, ki je zaznamoval kampanjo se žal niso uresničile, na nek način so “tiste senčne zadeve” še bolj eskalirale. Po blogih, forumih, časopisih, spletnih straneh strank  se bijejo prave besedne vojne med zagovorniki ene in druge opcije; na eni strani veselje ob spremembi, na drugi strani popoln šok in označevanje časa z banalnimi izrazi kot so; povratek v partijske čase; komunajzerska oblast; umazana zmaga levičarjev, zmaga Kučana in Jankovića….

Zadnji zapleti nam dajejo slutiti, da se umazani del še ne končuje. Vložena sta ugovora SDS, pojavljajo se ugibanja o ponovnem štetju glasov oziroma ponovljenih volitvah (na določenih voliščih). To postane izredno kontradiktorno in sporno ob dejstvu, da se na drugi strani z nestrpnostjo pričakuje glasovnice iz tujine, kjer so se dvomi o poštenosti glasovanja pojavili že ob  volitvah predsednika republike. Saj se še spomnimo, kako so bili kar naenkrat kot volilni upravičenci napisani tudi ljudje, ki so bili pokojni že kar nekaj let…. Identifikacija z osebnim dokumentom, kakor je sedaj na nekaterih voliščih sporna pa se od njih sploh ne zahteva…..Ustavno načelo enakosti pred zakonom…??!!

Šok ob visečem bremenu poraza na volitvah je očitno prevelik. Cena za štiriletno vladanje v avtokratsko-militantnem slogu,  za popolno izničenje in izbris stranke Nsi, za polarizacijo Slovenije na naše in vaše, stanje v gospodarstvu in sociali je bila očitno previsoka. Slovo od prestola. Poraz, ki visi in kateremu se na vse kriplje želijo izogniti.

Poraz boli. To je dejstvo in v tem smo si vsi enaki. Smo le ljudje in v osnovi vsi enaki.

Obstaja pa bistvena razlika, ki nenazadnje tudi determinira »tistega človeka«. Zgodovina je polna zvenečih imen, politikov, znanstvenikov, vojskovodij, ki so bili navajeni zmagovati, ampak na drugi strani znali sprejeti tudi poraz.

Predsednik Slovenije, dr. Danilo Türk, je včeraj dejal: “Glejte, glede zmagovalcev in poražencev bi rekel takole. Od antike naprej je znano, da kdor ne zna prenesti poraza, ne zasluži zmage. In kdorkoli je pridobil zmago, mora izkazovati velikodušje, primerno zmagi. Skratka, vse to so stare stvari in vse to je tudi za nas aktualno. Na žalost kolikor sem lahko spremljal, v Sloveniji na zadnjih volitvah nismo imeli ljudi, ki bi znali dobro prenesti poraz in iz tega so izšle določene težave in jaz želim, da tega letos ne bi bilo in da bi se pogovarjali resno, brez etiketiranja, brez teorij o zarotah, ampak na način, ki bi omogočal resnično dobro sodelovanje za naprej”.

 • Share/Bookmark
 

Avtor swislar, zapisano 25.09.2008 ob 09:36 pod Aktualno, Politika, Slovenija. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

4 odgovorov na “Antična modrost in slovenske volitve 2008”
 1. Fajfk - 25.09.2008 ob 19:51

  Pri vsem tem se mi zdi precej cinično to, da je bil Janša nekoč tudi komunist, vendar ne “ker je moral biti”, ampak je bil zelo zagrizen.
  Preden pa bo končal svoj mandat, bo verjetno ušpičil še kakšno lumparijo.

 2. swislar - 25.09.2008 ob 22:01

  Fajfk, Janša je več kot očitno patološko obseden z željo po oblasti. Ne more razumeti, da je volitve izgubil ravno zaradi svojega načina dela, ki se je tokrat zoper njega vrnil kot bumerang.
  Seveda je sedaj najlažje krivdo valiti na “botre iz ozadja” in podobne nebuloze, katerim njegovi privrženci slepo sledijo kakor pes slednik krvavemu tamponu….

  Ravnokar sem prebral njegov ekskluzivni pogovor, ki ga je imel danes na radiu Ognjišče….ne moreš verjeti, človek je ravnokar praznoval abrahama, obnaša se pa kot razvajen mulo od 6 let, ko mu je vrstnik vzel igračko…., ki morda sploh ni bila (več) njegova……Groza!

 3. Uršula - 25.09.2008 ob 22:22

  Janša je že ob predsedniških volitvah pokazal svojo zrelost. Takoj ko se je vrnil s Kitajske s svojo Urško, je cepetal v peskovniku, ker ni zmagal njegov kandidat …
  Na trenutke resnično deluje kot majhen otrok ali pa pubertetnik.

 4. swislar - 25.09.2008 ob 22:34

  Uršula, ja, res je. Že ob predsedniških volitvah je pokazal svojo zrelost. Ob parlamentarnih nam jo kaže spet.

  In kot kaže lahko s predsedniškimi volitvami potegnemo še eno vzporednico, predvsem v smislu glasovnic iz tujine, kjer identifikacija volivcev sploh ni potrebna in njegovim sedanjim zaklinjanjem, da bodo šli do konca, ker na nekaterih voliščih niso zahtevali identifikacije…..
  Je morda sam oziroma so njegova dejanje ne le ne trenutke otročja, ampak tudi kontradiktorna samemu sebi??

Na vrh

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !